airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Grønlændere i behandling i Odense

At være afhængig af at spille pengespil kan koste kontakten til familien og det kan koste værdifulde ejendele som eksempelvis en båd eller et hus.
30. januar 2020
For nogle personer er det hverdag, at trangen til at spille om penge fylder stort set alt. Vi kender alle nogen, der spiller oddset på nettet eller i kiosken, går til bingo i Forsamlingshuset eller spiller på spilleautomat i en café i byen. Dermed er spil om penge en hverdag for borgere, som føler, at det giver spænding i hverdagen og en mulighed for at vinde mange penge. Men man vinder ikke hver gang – tværtimod er det altid spilleindustrien, der vinder i det lange løb.

Allorfik har et tæt samarbejde med Center for Ludomani i Odense om behandlingen af personer med problemer med pengespil. Et hold på syv, i alderen mellem 28 og 60, har sammen med to behandlere fra Allorfik været 12 dage i Odense for at få en gruppebehandling.

Hjælpen er der

Taatsi Magnussen er 28 år, han har i det sidste to år haft problemer med sit forbrug af penge på grund af sin afhængighed af at spille oddset.
”Jeg er stolt af, at jeg har gennemgået behandling for ludomani, fordi jeg kan mærke, at det hjælper mod min trang til at spille”, siger Taatsi Magnussen.

Den første uge havde han det mentalt svært og spurgte sig selv:
”Hvorfor har jeg spillet? Med svedige hænder”.
Taatsi fortæller også, at han havde meget trang til at spille under behandlingen.
Men trangen til at spille om penge forsvandt, efter en tidligere ludoman holdt oplæg om, hvordan det er at leve med ludomani og hvordan det er at holde fast i ikke at spille om penge efter sit behandlingsforløb.
”Det giver ro i mig at vide, at jeg ikke er alene”, siger Taatsi Magnussen.

En af personerne, der har deltaget i behandlingen, fortæller om grunden til, at han besluttede at modtage behandling:
”Jeg kunne ikke længere styre trangen til at spille. Det er godt, at jeg kan få hjælp fra Allorfik”, siger en anonym borger.
Selvom behandlingen foregik på dansk, er deltageren tilfreds, da han synes, at behandlerne er dygtige til det de laver samtidig med at borgerne, som deltog i behandlingen, hjalp hinanden.
”Det var så godt, at vi kun var grønlændere, der deltog i gruppebehandlingen, fordi som ludoman skammer man sig over sig selv og vil helst ikke opdages i sin afhængighed. Men efter mødet med de andre ludomaner blev jeg åben om dette, sammen med de andre,” siger en borger, der har været med til behandlingen.

Borgeren, der har været i behandling, vil opfordre personer, som har problemer med ludomani, til at henvende sig til Allorfik for at få hjælp.
”Jeg kunne ikke klare mere, da jeg bad om hjælp for min afhængighed”, siger en deltager til behandling for ludomani.
Borgeren fortæller også, at hans spilletrang forsvandt, da han kom hjem til sin hjemby.
Inden han kom i behandling, tænkte han på: ”At skulle følge med i fodbold og spille oddset og selvfølgelig, at jeg måske skulle vinde penge. Jeg har vundet penge, men dem har jeg også brugt op”, siger en af de personer, som gennemførte behandlingen i Odense.


Sammenhold
En af behandlerne fra Allorfik Avannaa, Ditte Hauberg, fortæller, at de syv personer fra første dag var gode til at planlægge og vigtigst af alt - at støtte hinanden under kurset i at være væk fra familie og venner samt at undgå fristelser i forhold til spil.
”De aftalte meget hurtigt, at de ikke ville gå alene ud, men altid være minimum to, så de på den måde ville kunne modstå fristelser, og det lykkedes. Der var ingen af de syv borgere, som spillede under opholdet i Danmark,” siger Ditte Hauberg.

Behandleren fortæller også, at alle syv deltagere fik redskaber med hjem til at modstå spilletrangen og er blevet mere bevidste om hvilke situationer, der giver dem spilletrang, og hvordan de kan modstå disse situationer.
”Deltagerne til behandlingen fik viden om, hvor vigtigt det er at inddrage pårørende i for eksempel økonomi for ikke at falde tilbage i at spille om penge”, siger Ditte Hauberg.

Behandlere i Allorfik
Der var to behandlere fra Allorfik, som deltog i hele kurset.

På denne måde tilegnede behandlerne sig en stor viden omkring ludomani, mekanismerne både følelsesmæssigt, relationsmæssigt, kognitivt og kropsligt, når mennesker er afhængige af pengespil samt behandlingsmetoder for at stoppe med at spille om penge.

Behandleren fra Allorfik i Ilulissat, Ditte Hauberg, siger om deltagelse i gruppebehandling, at ”dette er unik viden i det videre arbejde med ludomanibehandling i Grønland.”