airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Aftaler om rusmidler - materiale til forældremøder

Allorfik udgiver materialer til diskussion om rusmidler ved forældremøder for skoleeleverne i 8. 10. klasse.
2. marts 2022

Allorfik udgiver materialer til diskussion om rusmidler ved forældremøder for skoleeleverne i 8. - 10. klasse.
 
Baggrunden for udgivelsen er et ønske om, at der kan laves fælles aftaler om rusmidler mellem forældrene. 

Og det er vigtigt, for jo tidligere unge begynder at drikke eller prøve hash, desto højere er risikoen for at udvikle et stort forbrug af rusmidler eller rusmiddelproblemer senere i livet.

Unge, der har aftaler med deres forældre om rusmidler, har nemlig vist sig at bruge færre rusmidler sammenlignet med unge, der ikke har aftaler med deres forældre.

Når forældrene har lavet en aftale med hinanden, er det lettere både for den enkelte ung, som jo så kender grænserne. Det er også lettere at være forælder, når man ved at man ikke står alene om at trække grænser og at være bekymret for de unge. 

- For ligegyldigt hvordan vores egne rusmiddelvaner er, så ønsker vi det bedste for vores børn, siger Birgit Niclasen, leder for Allorfik, Videncenter om Afhængighed, og hun fortsætter:

 - Vi ved, at brugen af rusmidler "smitter", så hvis den unges venner bruger mange rusmidler, er der stor sandsynlighed for, at den unge selv har et stort forbrug af rusmidler.

Aktuelle tal om de unges forhold til rusmidler

Unges hjerner reagerer kraftigt på rusmidler som alkohol og hash. Det skyldes, at hjernen stadig er under udvikling i ungdomsårene og i det tidlige voksenliv. 

- Vi ved fra den grønlandske skolebørns undersøgelse, HBSC Greenland, at mange unge har drukket alkohol indenfor den sidste måned og at næsten halvdelen af 16-årige har prøvet at være fulde. For hash har 17 procent af 16-årige prøvet at ryge hash, mens 10 procent har røget hash indenfor den sidste måned, siger Birgit Niclasen. 

Selvom det ser bedre ud i dag end for år tilbage, så er det stadig mange unge, der drikker alkohol og bruger hash.

- Vi ved også, at unge i dag har ret let ved at få fat i alkohol og hash. Det er også vigtigt for forældre at vide det. For generelt er det sådan, at let adgang øger forbruget, siger Birgit Niclasen. 
Allorfik håber at materialet, som blandt andet indeholder forældreindkaldelser, diskussionskort, aktuelle tal om de unges forhold til rusmidler og meget mere, vil blive brugt. Materialet kan hentes på Allorfiks hjemmeside, mens den også vil blive lagt ud på Uddannelsesstyrelsens materialeplatform.

Det er planen, at materialet løbende vil blive opdateret med aktuelle tal efter hver HBSC-undersøgelse. Det vil sige allerede i år, da undersøgelsen går i luften efter påsken.

Du kan her hente forældremøde materialet ”Tal om det”.