Allorfik, der står for det nationale tilbud om behandling af misbrug, har eksisteret i fire år, og for hvert år, der er gået, har et stigende antal borgere taget mod tilbuddet om behandling. I 2019 blev 668 borgere behandlet og det er lidt flere end året før:
- Det er en god udvikling, at så mange borgere tager sig selv og deres problem alvorligt og søger hjælp. Det kræver mod, og vi har stor respekt for dem, der vælger at tage mod hjælpen og komme i behandling, siger Birgit Niclasen, der er læge og leder af Allorfik.
Flest unge – flest kvinder
Den største gruppe, der modtog behandling sidste år, er unge mellem 25 og 34 år, og der er lidt flere kvinder end mænd.
Alkoholmisbrug er det største problem. Fire ud af fem (73 procent) af de, der blev henvist til behandling, var storforbrugere af alkohol, havde et sundhedsfarligt forbrug og/eller var stærkt afhængige af alkohol.
Hashmisbrug er ligeledes et problem – ikke mindst blandt yngre mænd. Op mod halvdelen (44 procent) af alle mænd i behandling havde problemer med hashrygning og mange havde udviklet svær afhængighed af hash. Blandt kvinderne kæmpede en ud af tre (32 procent) med hashen.
Flere gennemfører behandling
Fire ud af fem henviste misbrugere gennemførte i 2019 behandlingen og det er lidt flere end året før. Det er en stor sejr for hver enkelt borger, der klarede at komme ud af misbruget, og det er en stor sejr for Allorfik:
- Vi glæder os hver gang vi kan sige farvel til en borger, der stod distancen. Ikke mindst glæder det os at flere helt unge gennemfører behandlingen, siger Birgit Niclasen og henviser til tal for aldersgruppen mellem 15 og 25 år.
Kun én ud af fire af disse helt unge misbrugere faldt fra, uden at gennemføre behandlingen i 2019. Året før gav 34 procent, der ikke gennemførte.
- Vi vil gerne give et endnu bedre tilbud til denne gruppe af børn og unge. Det er vi på vej med men, desværre har corona-epidemien midlertidigt sat en stopper for, at vi får det tilbud sat i gang. Men det kommer, forklarer Birgit Niclasen.
Behandling lokalt
I løbet af de fire år Allorfik har eksisteret er behandlingen rundt i kommunerne blevet styrket, sådan at fire ud af fem sidste år blev behandlet i deres hjemby. Det er flere end året før, og her i 2020 vil der blive tilbudt gratis rusmiddelbehandling i alle byer.
Det nødvendige samarbejde
Betingelsen for, at behandlingen lykkes er ofte, at der sættes ind med hjælp på flere områder på en gang. Det kan handle om arbejde, økonomi, bolig, helbredsproblemer eller andet, der har indflydelse på rusmiddelproblemet. Derfor er samarbejdet mellem Allorfik, kommunerne og sundhedsvæsenet helt nødvendig. Desværre viser årsrapportens analyse, at der er behov for forbedringer for kun halvdelen af de behandlede får lavet en ”efterforløbsplan”, som skal være med til at sikre, at de ikke kan fastholde et liv fri for afhængighed.
- Det kan vi gøre bedre, og det må vi i fællesskab se at få gjort noget ved i 2020, afslutter Birgit Niclasen.
Kontaktperson: Birgit Niclasen, leder af Allorfik
E-mail: Bivn@allorfik.gl
Telefon: 34 66 52