Flere henvises til rusmiddelbehandling – og flere behandles
Allorfik modtager borgere, der har problemer med alkohol, hash eller pengespil. Siden oprettelsen af Allorfik i 2016 er der hvert år sket en stigning i antallet af borgere, der henvises til og kommer i behandling. I 2020 blev 952 færdigvisiteret til behandling og 725 startede behandling.
”Det er dejligt at flere og flere ønsker behandling. Vi har prøvet at melde ud: Kom endelig. Det er gratis at blive behandlet. Vi kunne ønske at flere kommer i behandling hurtigt efter de har fået et problem med rusmidler eller pengespil. Det er stadig kun omkring 40 % af dem vi behandler, der har haft deres problem i 5 år eller der under”, siger leder af Allorfik, læge Birgit Niclasen.
Årsrapporten viser, at de fleste, der søger behandling, er i alderen 25-34 år, og i år igen er lidt flere kvinder end mænd, specielt blandt de yngre. Alkohol dominerer stadig som problemstof, men hash fylder også og kun omkring 10 % har et problem med pengespil. Mange har forbrug både af alkohol og hash og enkelte er udfordret af både alkohol, hash og pengespil.
”Allorfik har ellers været udfordret af coronasituationen. Vi er mere end 1 år bagud med vores uddannelse af behandlere i alle centre, Specielt vores særlige tilbud til børn og unge har været ramt. Men nu håber vi at vi kan uddanne behandlere til børn og ungeindsatsen alle centre i efteråret og starte inden udgangen af 2021”, fortsætter Birgit Niclasen.
De fleste behandles i deres hjemby
Næsten 8 ud af 10 får et behandlingstilbud i deres hjemby, enten i et Allorfik center eller gennem rejsehold, der kommer til byen. ”Dermed har vi opfyldt et stor behov fra kommunerne, der har ønsket at behandlingen foregår lokalt. Lokalbehandlingen er styrket i 2021 hvor næsten alle byer, der ikke har et Allorfikcenter, nu kan tilbydes behandling af tilrejsende behandlere 2 gange om året i stedet for en gang årligt”, fortsætter Birgit Niclasen.
Mange har brug for flere behandlinger
Lige over halvdelen af dem, der kom i behandling, havde været igennem en behandling tidligere. Sådan har det også været de tidligere år. ”Det er forventeligt. Vores budskab er: Tag det som en erfaring, du har lært noget af og søg behandling igen, når du er klar”, siger Birgit Niclasen og fortsætter ”Vi møder heldigvis så mange, der bliver ved med at tro på at det kan lade sig gøre at vende rusmidlerne ryggen”.
Livskvalitet under behandlingen
Årsrapportens særlige tema i 2020 var livskvalitet under behandlingen for dem, der havde været behandlet i 2020. Det har vi stillet spørgsmål til ved behandlingsstart og efter 6 uger. Seks uger er netop den tid en behandling varer når det er lokalbehandling eller i Nuuk, mens behandlingen Allorfikcentrene er noget længere. ”Vi blev lidt overraskede over at et stor andel angav dårligere livskvalitet efter 6 uger, men da vi fik undersøgt det og tænkt os om, så var det faktisk logisk. Behandling trækker på ressourcerne,” siger Birgit Niclasen.
Mange skal dels overkomme abstinenser og det nedsatte stemningsleje mange får, fordi hjernens signalstoffer ændre balance. Herudover skal det tidligere liv ses i øjnene – og tanker om ændring for fremtiden skal fastholdes. Det er på den baggrund konkluderet i årsrapporten, at mange fortsat har brug for betydelig støtte efter behandlingens afslutning.
Tilfredshed med behandlingen var en anden del af årets tema, idet Allorfik jævnligt brugertilfredshedsundersøgelser i Allorfikcentrene. Det er vist, at tilfredsheden med behandlingen er meget høj.
Årsrapporten kan downloades via linket her. På hjemmesiden kan også ses den sidste brugertilfredshedsundersøgelse ved at trykke på denne.