airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Behandlingen gavner – ikke kun på rusmiddelproblemet

Allorfiks årsrapport for 2021 er nu udkommet.
22. juni 2022

Nye tal fra Allorfiks årsberetning for 2021 viser, at behandling for rusmiddelproblemer, som alkohol, hash og pengespil også øger den enkeltes trivsel, og mindsker familiemæssige problemer og selvmordsadfærd.

Og det glæder Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed, Mimi Karlsen fra Inuit Ataqatigiit.

- Jeg er glad og stolt over, at vi nu kan vise, at indsatsen mod problemer med rusmidler virker, siger hun og fortsætter:

- Tak til behandlerne for det gode og virkningsfulde arbejde.

Ved behandlingsstart drikker alle i gennemsnit i 5 dage, mens det er 2.5 dage 6 måneder efter endt behandling, dog med forskel mellem dem, der har gennemført behandlingen, som drikker mindre end dem, der ikke har gennemført.

- Det gælder også selvom den behandlede ikke har fuldført behandlingen, men selvfølgelig mest, hvis behandlingen gennemføres og der ikke er tilbagefald og knap 80 % gennemfører mindst 6 ugers behandling, siger leder af Allorfik, læge Birgit Niclasen og fortsætter:

- Positivt er også, at lige så mange, der tidligere har været i behandling gennemfører, som første behandlede gennemfører. Det er vigtigt, for mange har behov for flere behandlinger inden de når deres mål.

Men den store gevinst for den enkelte og samfundet er jo i, hvis behandlingen virker over tid.

- Vi har fundet, at behandling har en vis generel effekt i forhold til både alkohol- og hashforbruget uafhængigt af gennemførsel, men den positive effekt på forbruget er selvfølgelig størst hos dem, der gennemfører, siger Birgit Niclasen.

Virkning af behandling

Borgernes bekymring for deres forbrug og på en lang række andre områder falder også, men selvfølgelig mest, hvis der ikke har været tilbagefald.

Ved behandlingsstart er 84 procent tilknyttet arbejdsmarkedet. Af disse angav 29 procent at have været bekymret over aktuelle arbejdsmæssige problemer. Seks måneder var andelen af bekymrede faldet til 18 % procent hos dem, der havde gennemført deres behandling.

- Borgerne fortæller os, der er behandlere, at deres arbejdsgivere mærker, at de er i behandling. Vi hører, at vores klienter i behandling får øget deres loyalitet og får flere kræfter til at kunne udføre deres arbejde, fortæller Poul Møller-Heinrich, der er gruppeleder og behandler i Allorfik Sermersooq, og han fortsætter:

- Lidt overraskende for os, så faldt andelen af borgerne med aktuelle kriminalitetsproblemer også.

Generelt havde 25 procent af borgerne i løbet af livet modtaget en dom. Andelen med aktuelle kriminalitetsproblemer 6 måneder efter behandling er kun 4 procent hos dem, der har gennemført behandlingen mod 12 procent ved behandlingsstart.

Virkning på familiemæssige problemer og selvmordsadfærd

Rusmiddelproblemer slider på forholdet til familien. Bedre relationer til familien er også det, som de fleste borgere ønsker hjælp til.

Ved behandlingsstart var 46 procent af borgerne bekymret over familiemæssige problemer eller konflikter. 6 måneder efter endt behandling var det kun 25 procent af dem, der havde gennemført og 34 procent af dem, der ikke havde gennemført, der var bekymrede over deres familiemæssige problemer.

Selvvurderet trivsel øges også ligesom andelen med aktuelle alvorlige selvmordstanker og selvmordsforsøg falder. Målt ved start og 6 måneder efter endt behandling faldet andelen med aktuelle selvmordstanker fra 23 procent til 13 procent og fra 8 procent til 5 procent for aktuelle selvmordsforsøg. For dem, der ikke fik tilbagefald, havde 18 procent selvmordstanker mod 69 procent ved tilbagefald.

- At undgå tilbagefald var derfor den største beskyttelse mod selvmordstanker og selvmordsforsøg, slutter Birgit Niclasen.

Allorfik visiterede i 2021 948 borgere til behandling.

Allorfik har behandlingscentre i Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq.

Du kan her hente Allorfiks årsrapport for 2021 som et pdf-fil.

For yderligere oplysninger på dansk:

Birgit V. Niclasen
Leder, lægefaglig chefkonsulent

Allorfik, Videncenter om Afhængighed
Tlf.: (+299) 34 66 52
E-mail: bivn@allorfik.gl

For yderligere oplysninger på grønlandsk:

Poul Møller-Heinrich
Gruppeleder og behandler

Allorfik Sermersooq
Mobil: (+299) 53 12 42
E-mail: pomo@nanoq.gl