airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Ludomani 

Nedenstående har til formål at bidrage til en overordnet forståelse af, hvad ludomani er. Såfremt du ønsker yderligere information, kan denne findes på vidensportalen eller på www.paarisa.gl.

Pengespil f.eks. kortspil og bingo er for mange forbundet med underholdning og hygge, mens andre spiller for at opleve spænding eller for at fjerne fokus fra personlige problemer. For nogle kan pengespil være vanedannende og give afhængighed.

Afhængighed af pengespil betegnes ludomani. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer ludomani som: ”En spillemæssig forstyrrelse, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtigelser”.

Udviklingen af ludomani er påvirket af mange forskellige faktorer, både arv og miljø, og rammer bredt uanset alder, køn og social status. Spiladfærd varierer fra et ganske uproblematisk forhold til spil til at udvikle en afhængighed. Ofte sker udviklingen fra intet problem over risikospil og problemspil til egentlig spilafhængighed (ludomani) gennem en årrække, men for nogle sker udviklingen hurtigere.

Karakteristika for risikospil, problemspil og ludomani er følgende:

Risikospil. Personen bliver mere og mere optaget af at spille og bruger tiltagende tidsmæssige og økonomiske ressourcer på dette. Muligheden for gevinst er i fokus. Spillet er overvejet og planlagt, og er ikke indgribende i privat-og arbejdsliv.

Problemspil. Personen øger sit forbrug af tid og penge på at spille. Spillet og gevinstchancerne analyseres og vurderes. Spillet kræver fysisk og psykisk energi, og omgivelser bemærker ændringer i adfærden.

Ludomani. Personen har en afhængighed af pengespil. Det at spille og tænke på spil er det dominerende fokus i personens liv, mens andre aspekter så som venner, uddannelse, arbejde og fritidsinteresser nedprioriteres. De økonomiske konsekvenser i form af f.eks. gældsstiftelse er tiltagende.

Der er forbundet fysiske, psykiske og adfærdsmæssige konsekvenser ved ludomani. Det er f.eks. fysiske symptomer som hjertebanken, stress, søvnproblemer, men også selvmordstanker, koncentrationsproblemer, mentalt fravær og social isolation.

Tegnene tolkes ofte som andre problematikker, hvorfor ludomani er svær at opspore og betragtes som en skjult afhængighed.

I filmen Vejen ud af ludomani kan du lære mere om afhængighed af pengespil. Du finder filmen her.

Der skelnes mellem gambling – spil om penge f.eks. sportsbetting, skrabelodder og poker - og gaming, der er en samlet betegnelse for forskellige computer- og konsolbaserede spil.

Er du afhængig af pengespil? Test dig selv og se om du har et problematisk forbrug af penge for at spille spil.